Tanza

Ferie, rejser og fritid

andre

Forlæng dit plankebords levetid.

za11

Spisebordet er samlepunktet i mange hjem. Det er her vi spiser, hygger med gæster, spiller, og hvad end andet vi kan finde på. Ved bordet sidder alt lige fra småbørn til weekendens gæster.

Derfor kender vi alle til vigtigheden ved et bord der er nem at vedligeholde, især i en travl hverdag; og med plankebordes stigende popularitet, er det vigtigt at tage højde for hvad lige præcis dit plankebord har brug for. Derfor skal du investere i olie til dit plankebord.

Closeup af træ

Den rigtige olie til dit plankebord.

Når du køber eller bygger et plankebord, har du det sikkert i bedste interesse, og ønsker at tage dig af det så længe som muligt. Uanset om du bruger det til spisebord, arbejdsbord, eller andet, bliver det slidt gennem årene, men med olie kan du nemt forlænge dit plankebords levetid. 

Der er mange fordele ved at behandle dit plankebord med olie, og det er ikke kun for at få det til at se ud som ny. Olien lægger sig som et ekstra lag og beskytter plankerne, så det er olien der lider slitage og ikke træet. Dermed kan du også give bordet en oliebehandling, når olien begynder at se slidt ud. Det er vigtigt at huske på at når du skal give dit plankebord en oliebehandling, så er det ikke overstået på fem minutter. Det er essentielt at du sætter tid af til det. 

Når du skal give dit plankebord en oliebehandling, skal du påføre flere lag olie hvilket skal tørre mellem hvert lag der bliver påført. Træet i plankerne vil rejse sig, når det får træolie, og derfor er det vigtigt at huske på at du skal pudse plankerne med fint sandpapir mellem hvert lag af olie.

Husk tommelfingerreglen – puds træet i årenes retning!

Rustik kaffebord

Hvilken olie til hvilket plankebord?

Der er desværre ikke en universal træolie til alle plankeborde. Når du skal vælge træolie, skal du tage højde for hvorhenne du vil have dit bord og hvad du vil bruge det til. 

Hvis bordet eksempelvis skal stå udenfor, vil en træolie med stærkere beskyttelse mod alt vejr være ideel. Du kan læse mere her.

Er uheldet ude, og dit plankebord alligevel får skader, er der stadig håb. Små ridser og skrammer kan nemt ordnes med at slibe bordpladen med fint sandpapir og derefter give bordet en oliebehandling. Hvis ridserne er større end 1-2 mm i bredden, kan du lægge en meget tynd limstreg oven på revnen. Derefter skal du pudse oven på revnen, igen med fint sandpapir, og give bordet en oliebehandling. Dermed bliver revnen fyldt med samme farve som resten af bordet grundet limen og pudsestøv, og revnen er dermed usynlig. Held og lykke med dit så godt som nye plankebord!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *