Tanza

Ferie, rejser og fritid

andre

Børn elsker opvask lige så meget, som de elsker ferie

za11

Det kan du ikke genkende? Bare rolig, det står du ikke alene med. Det skulle være nogle rigtige englebørn, der elsker at vaske op. Lang de fleste gør det ikke. Hvis dine unger hader at skulle tage opvasken, er det nok mest et tegn på at de er helt normale. Du selv er nok heller ikke så vildt med opvask, er du?

Vi har jo typisk meget travle hverdage. Selv vi er kommet hjemme efter dagens gerninger, og hele familien er forsamlet, er det svært at få kvalitetstid. Der skal lige støvsuges. Katten skal fodres, der mangler en dåse tomatpure til bolognesen, og aftensmaden laver heller ikke sig selv. Ungerne skal lave lektier og ægtefællen har altid noget vigtigt der lige skal gøres.

Og når desserten er guffet ned og alle er mætte og hyggen begynder at spire frem, så mangler der lige opvasken…

Så er det måske på tide at du ser dig om efter en opvaskemaskine.

Opvaskemaskiner til mindre køkkener

En fuldvoksen opvaskemaskine tager pladsen af et standard køkkenskab på 65x65x90 cm. I mindre køkkener kan det godt være et problem. Heldigvis findes der også smalle modeller.

opvaskemaskine

Det er kun bredden der er mindre. Hvor de almindelige opvaskemaskiner har en bredde på 60 cm, kommer de smalle ned på 45.

Kapaciteten på en smal opvaskemaskine er naturligvis også mindre. Men den fungerer ellers lige så godt som en større model og vil stadig spare dig masser af tid. En almindelig opvaskemaskine kan rumme 12-14 kuverter. Det er normalt nok til den daglige opvask for en børnefamilie med 2-3 børn. En smal model kan stadig rumme 10-12 kuverter. Det er lige i underkanten for en børnefamilie. Men heller ikke værre end at du må fylde maskinen en ekstra gang indimellem, eller vaske de største gryder i hånden.

Energimærkning

Ligesom alle andre elektriske apparater skal opvaskemaskiner også være energimærket i Danmark. Det gælder for resten hele EU, og også de fleste lande udenfor Europa. Opvaskemaskiner findes i energiklasserne fra A+++ til D, hvor D er den mindst energieffektive. Energieffektivitet koster naturligvis penge og A+++ maskiner vil altid være dyrere end dem med lavere effektivitet.

Men pengene kan være godt givet ud. Hvis du bruger maskinen ofte og regelmæssigt, er det en god ide at købe en i A-kategorien. Besparelsen kan du nemt selv regne ud.  Alle hvidevarer skal oplyse hvor mange kilowatt timer om året de typisk bruger.

Dette tal ganger du bare med en gennemsnitlig el-pris på 2,00 kroner pr. KW/h. Så kan du beregne besparelsen pr. år med en maskine sammenlignet med en anden, i kroner og øre.

Ikke alt kan overlades til opvaskemaskinen

Ikke alle materialer er egnede til maskinopvask. En opvaskemaskine bruger skrappere opvaskemidler, også salte og afkalkningsmidler. Også temperaturen er højere end med håndopvask. Grænsen ved håndopvask går der hvor det bliver ubehageligt for hænderne, det er normalt omkring maks. 40-45 grader.

opvaskemaskine

Opvaskemaskiner har flere programmer, men standardprogrammerne vasker med 60 grader. Dyrere maskiner, eller industrimaskiner helt op til kogetemperatur. Det udsætter naturligvis mere følsomme materialer for stort pres.

Materialer som generelt ikke er egnet til maskinopvask er:

  • Træ
  • Ikke rustfrit stål
  • Andre metaller som aluminium, kobber, messing og sølv.
  • Ben (fx bestik med ben håndtag)
  • Krystalglas
  • Service og glas, dekoreret med guld eller påmalede udsmykninger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *