Tanza

Ferie, rejser og fritid

Ferie

Er du nyuddannet og rejselysten?

za11

Verden er blevet så lille. Fra en spontan ide til at du står på en palmestrand på Mallorca behøver der kun gå et par timer. Og det koster heller ikke verden. Der findes billige rejsetilbud hele tiden.

Har du overvejet at tage et sabbatår? De sidste år har diverse politikere prøvet at gøre det politisk ukorrekt. De unge skal i arbejde, skal helst have et job allerede inden de er færdige med studiet.

Men helt ærligt, opstrammeriet kan også overdrives. Et sabbatår der bruges på at rejse og samle værdifulde livserfaring er mere værd end nogles ønsker om at de unge hurtigst mulig skal blive gode skatteydere. At rejse er at leve, det sagde allerede H. C. Andersen. Og ham vover politikerne ellers ikke at kritisere.

Så ja, han havde fuldstændig ret, og det er i dag lige så rigtigt som det har været i hans tid.

Lev!

rejs ud i verden

Der er mange måder at rejse på

Som ung og nyuddannet har du sandsynligvis ikke det helt store rejsebudget. Men det behøver ikke være en hindring. Der er mange måder hvordan du kan rejse uden mange penge på. Du ser faktisk mere af verden ved at rejse på et lille budget. Hvis du havde råd til at surfe fra det ene Hilton hotel til det næste, kan du ende med at komme verden rundt, uden at du har set meget andet end Hilton hoteller.

Så lad dig ikke afskrække af en mager bankkonto.

Hvis du er studerende, kan du fx finde studenterjobs i de fleste lande, verden over. Eller er der netværk for frivillige. Som frivillig kan du fx arbejde et par timer om ugen på en bondegård for kost og logi, og måske endda lommepenge. De andre dage har du fri og kan gå på opdagelse. Eller du kan arbejde et par uger hver dag og holde fri flere uger.

Eller du kan blive frivillig for en velgørende organisation eller et projekt. Der findes mange muligheder. Hvis du er interesseret i sådan noget, skal du sørge for at du har et præsentabelt CV klar, det får du brug for. Også hvis du leder efter et job efter uddannelsen.

studerende

Sørg for at du er forsikret.

Mange ved det faktisk ikke, men du kan sagtens melde dig ind i en A-kasse allerede som studerende. Du behøver hverken være færdiguddannet eller have et job. Og det er en rigtig god ide. Som studerende kan du endda være med i en A-kasse uden at skulle betale kontingent. Altså gratis! Alligevel har du ret til dagpenge, hvis du skulle være arbejdsløs efter afsluttet uddannelse. Nej, du behøver ikke engang have et studiejob.

Det hedder medlemskab på dimittendvilkår. Der finde et sæt regler for dette, som selvfølgelig skal overholdes:

  • Du skal være yngre end 30
  • Du skal have opholdt dig med lovligt bopæl i Danmark, lige inden du er begyndt på studiet
  • Din indtægt, uanset hvor den kommer fra, må ikke overstige 391 kr. årligt i 2019
  • Du må ikke være på overførselsindkomst
  • Fritagelsen gælder så længe du er under uddannelse
  • Fritagelsen gælder i maks. 5 år og du skal søge om den hvert år igen

A-kasse medlemskab sikrer dig også ved sygdom

A-kassen er ikke kun en arbejdsløshedsforsikring, den sikrer dig også sygedagpenge. Bliver du fx syg under uddannelsen eller straks efter, kan du have krav på sygedagpenge. Dette er meget vigtigt. Alternativet til sygedagpenge er, at du enten slet intet får, eller at du må søge om kontanthjælp.

Og at være syg er ikke billig. Netop når du mest har brug for penge, er de udenfor rækkevidde, når ikke du er medlem i en A-kasse

Vær smart go gør dig klog på sagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *